Menggapai Pelangi (PART III)

Ibu seorang guru sekolah rendah. Hari-hari ibu sibuk di dapur menyiapkan makanan untuk anak-anak sebelum ke sekolah dengan berbasikal sejauh lebih 5 batu. Setiap hari ibu kecoh membangunkan anak-anak yang bermacam perangai tu. Kalau sampai kepada abang Khalid pening kepala ibu. Terjerit-jerit ibu memanggil namanya. Dah penat ibu memanggil, ibu cakap “Lantak kamu le…cikgu marah, jawab sendiri” Ibu mesti menguruskan diri sendiri juga untuk ke sekolah. Ibu ini bukan suka berpakaian sembarangan. Mesti pakai kemas atau smart kata orang. “Wah, cikgu Minah, hari-hari melawa.” Pernah ibu bercerita dia mendengar cikgu-cikgu lain bersuara di belakangnya. Ibu tak kesah. Yang penting ibu tak kacau orang. Mereka tak tahu, ibu pakai baju murah saja. Baju kurung kain tetron, dan berkain batik jawa yang warna ‘matching’ dengan baju kurung kain daripada bahan tetron itu. Ibu cuma ada 5 helai baju kurung tetron. Hari Isnin ibu pakai warna oren lembut, hari Selasa biru lembut, hari Rabu warna hijau lembut, hari Khamis warna coklat muda dan hari Jumaat warna kuning lembut. Ibu padankan dengan warna kain batik jawa yang sepadan warna dan designnya. Tudung pula ibu pilih warna yang sepadan juga dengan baju kurung kosong. Ayu sangat ibu. Cikgu -cikgu lain agak cemburu juga dengan penampilan ibu. Ketika itu, kalau pakai tudung kepala, daripada kain tudung jarang. Boleh nampak sanggul ibu. Ibu cuma buat sanggul yang simple. Dicucuk dengan pencucuk sanggul yang paling murah, berbentuk u. Tapi ibu tetap nampak cantik dan menawan. Natural beauty. Ibu akan rotate baju kurangnya setiap hari dalam seminggu. Jadi nampak seolah ibu ada banyak helai baju. Ibu tak pernah pakai baju berbunga, cuma baru kurung kosong dipadan dengan kain batik jawa. Huh, simple je, tapi caaantik sangat.

Memang aku tengok, cantik ibuku. Hidungnya mancung macam hidong tok arab. Matanya bewarna coklat muda, “hazel” dalam bahasa Inggeris. Kulit ibu putih langsat, tinggi lampai dan anggun, walau ibu orang kampung. Tapi aku rasa ibu yang paling cantik dibandingkan dengan orang lain, termasuk cikgu-cikgu lain ketika itu di kampung aku. Aku rasa ibu ini mesti ada darah campuran Arab, sebab cantik sangat orangnya. Tapi kata kakak, bapa ibu Cikgu Muhamad, juga kacak lawa orangnya. Anehnya aku tak pula mewarisi hidung mancung bak seludang macam ibu tu? Kenapa ye? Bapak juga lawa orangnya, macam rupa Tunku Abdul Rahman kata orang kampung. Ya, rupanya aku mewarisi hidung bapak, tak mancung tapi tak le pesek sangat…quite ok kata orang.

Kasihan ibu. Tiap pagi kecuh sangat ibu. Pernah ibu memakai kasut selipar sebelah, dan kasut kayu sebelah kaki lagi berbasikal ke sekolah. Nasib baik, ketika kira-kira 500 meter dari rumah ibu tersedar, dia tersarung kasut lain-lain. Apa lagi, ibu ketawa seorang diri dan berpatah balik ke rumah. Nasib baik hari masih awal, jika tidak, tentu cikgu besar marah. Aku masih di sekolah rendah tahun 60an. Hari yang lain pula, ibu cakap dia terpakai tuala mandi di dalam kain batiknya hingga ke sekolah. Bila ke bilik air, ibu terkejut bila terpegang tuala itu. Ibu ketawa sendiri hingga sakit perutnya. Bila cikgu-cikgu lain tahu, mereka tergelak besar. Riuh rendah bilik guru hari itu kata ibu.

Waktu itu, bapak dah bersara sebagai guru besar sekolah rendah. Dengar kata, ketika bapak masih muda, bapak seorang pemain bola sepak yang bagus. Hingga mat salleh yang bermain dengannya turut rasa gerun dengan cikgu yang seorang ini. Kata orang pernah Cikgu Said sepak bola hingga pecah. Kalau Cikgu Said bermain, ramai yang datang tengok bola. Zaman itu, zaman penjajah. Akupun belum ada di dunia ini. Bapak juga merupakan orang pertama memiliki kereta morris minor dikampung itu. Masa itu aku tak ada lagi di dunia, kata kakak. Bapa pakai baju dengan coat. “Handsome” kata kakak bercerita tentang bapa ketika aku di sekolah menengah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: