CINTA DI TOKYO: Part 5: Musim sejuk …

Sebaik saja tangannya menyentuh air untuk mensucikan diri setelah menunaikan panggilan hajat kecil, kebas rasanya seluruh tangan kirinya. Aduh…Nasib baik air panas dicampurkan. Kalau tidak, aduh, macam mana agaknya.  Selesai saja mengambil wuduk, cepat-cepat dicapainya tuala kecil yang tersangkut di ampaian kecil bersebelahan ruang sempit menempatkan sinki dan cermin muka. Ish, ruangan ini sejuk sungguh. Kalau di dalam bilik, siap dipasang alat pemanas seperti selimut eletrik, karpet eletrik dan alat pemanas udara, daripada alat pendidingin udara, yang bertukar fungsi dalam musim sejuk menjadi alat pemanas, tapi di ruang kecil selebar empat kaki dengan panjang tujuh kaki ini, sejuk yang teramat sangat…Nasib baik tuala kecil ini ada tersidai diampaian kecil bersebelahan sinki.  Mudah juga tinggal dirumah sempit Jepun ini, semuanya boleh dicapai dengan tangan. Sungguhpun sempit, namun kemudahan dan ‘finishing tauch’nya semuanya sempurna. Sebab itu agaknya harga sewa rumah di sini mahal? Selain berada di tengah-tengah kota Metropolitan Tokyo, rumah kecil yang dibuat daripada papan ini lengkap segala-galanya. Hmmm, tak hairanlah sewanya mencecah 125,000 yen…kira-kira RM 4,200 sebulan. Kalau di Malaysia harga sebegini dah boleh duduk rumah banglow, detik hati Alisa.

 

Tiba-tiba dia terdengar suara Aini menangis…Lamunannya terhenti. Secepat kilat dia berjingkit masuk melalui pintu pertama dari ruang pintu masuk depan ke dalam bilik. Ditepuk-tepuknya punggung anak comel itu. “Shhh, tidur, tidur, mami ada di sini…tidur ya sayang.” Bisiknya. Cahaya lampu dari ruang depan dan dapur menyuluh pipi monggel anak comel itu. Nasib baik terlena balik anak kecil berusia 2 tahun setengah itu. “Alhamdulillah”.

 

Dia melangkah perlahan ke ruang tamu. Dibentangnya sejadah, dan dicapainya telekung. Subuh kian meninggi. Dia mengangkat takbir menunaikan solat subuh di pagi yang dingin. Dia berdoa panjang-panjang, agar hari-hari yang mendatang akan membawa sinar dalam hidupnya bersama-sama anaknya yang masih kecil.

 

Ya Allah, ampunlah dosa-dosaku, kedua ibu bapaku dan dosa muslimin dan mulismat. Ampunkan dosa anakku. Kurniakan kehidupanku yang lebih bahagia di rantau ya Allah” bisik hatinya. “Aku bermohon kepadamu, agar kebahagiaaan ini dipanjangkan hingga bila-bila…”

 

Selepas berdoa, Alisa teringat kepada Aishah…Mahu digerakkan gadis manis berhidung mancung dan bermata galak itu bangun bersembahyang. Tapi tiba-tiba dia teringat, kata Aishah siang tadi, dia uzur. Biarkanlah dia tidur, tambahan dalam cuaca yang dingin hingga ke tulang sum sum ini. Fikirnya. Teringat pula Alisa kepada rasa yang berbunga ketika melihat salji memutih dalam kedinginan subuh yang masih kelam. Dia menjengok sekali lagi ke luar rumah melalui tingkap cermin di kepada tidurnya. Aduh, cantiknya alam maya ciptaan Allah…Terasa bagaikan mahu saja dia berlama-lama disitu, namun Alisa tiba-tiba terasa sejuk mencengkam diri. Cepat-cepat ditariknya langsir yang terselak luas. Cepat-cepat juga ditutupnya tingkap cermin itu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: