Sibuk tak buat apa-apa!

Hari ini aku masih bercuti. Selepas raya ini, perasaan malas menebal dalam diri. Nak buat apa ya hari ini. Surf internet, baca berita dan email. Semuanya rasa membosankan. Kesunyian juga di rumah hari  ini. Anak ke sekolah. Berkemas rumah, membasuh kain sudah, apa lagi? Baringlah sebentar? Ush, tak boleh lena…Mana tidaknya hari masih pagi. Selepas menghantar Aini ke sekolah, singgah ke kedai sebentar membeli nasi  lemak.

Pernah tak anda merasa bosan pada ketika-ketika tertentu? Mengemas bosan, membaca bosan, menonton TV bosan, mendengar radio bosan. Teman rasa macam nak pecah kepala, walaupun tak fikir apa-apa. Naik tangga, turun tangga, buat itu buat ini, semua tak kena. Inilah yang dikatakan Sibuk Tak Buat Apa-apa! BOOOOSAN sangat.

Perasaan ini jangan dilayan. Ambil air sembahyang, solat dhuha. baca Quran, zikir, boleh menenangkan fikiran.

Advertisements

2 responses to this post.

  1. Setiap orang lain caranya untuk menghindar bosan. Silap perkiraan boleh tersasar. Sebaiknya itulah, berwudhu atau merenung sekekling serta muhasabah diri. Barangkali Tuhan sengaja membiar kita bosan dengan rutin harian, untuk kita renung diri dan alam ciptaanNya. Mungkin.

  2. Itulah, kadang kala kita lupa akan Yang Maha Pengasih…Rupanya ada banyak cara kita menghabiskan masa. Salah satunya ialah membaca kitab suci Al Quran. Baca maksudnya dan hayatinya sepenuh hati…terima kasih bayan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: