CINTA DI TOKYO (Part 9) “Tikar Tatami”

Sehari saja Alisah dan anak-anaknya tinggal di Hotel di Shibuya-ku. Hotelnya terlalulah sempit. Nak bergerakpun rasanya payah. Nasib baik sehari saja mereka di situ. Tak sanggup rasanya mereka berlama-lama di ruang sempit itu. Tidak seperti rakan-rakan specialist yang lain, tinggal di hotel berbulan-bulan sementara mendapatkan rumah kediaman.

Dia beruntung kerana dari awal telah bersetuju mengambil tempat tinggal Lokman pegawai yang sebelum ini bertugas di NHK dan kini telah balik ke Malaysia. Seronoknya kerana Lokman mengambil rumah sewanya di Langkawi, Alisa mengambil tempat Lokman di Tokyo. Bukan mudah perkara sebegini terjadi…semuanya ketentuan Ilahi belaka.

“You ambillah bantal, carpet eletrik, pinggan mangkuk aku kat rumah itu Liss.” Kata Lokman melalui telefon sebelum dia terbang ke Tokyo dan Lokman balik ke Malaysia setelah empat tahun berkhidmat di sana.

“Kau pula boleh gunakan air cond aku, meja dan kerusi makan aku, dan langsir baru akupun kau ambiklah Lok” kata Alisa.

“Oh ya, aku ada tinggalkan peti ais untuk kau kat sana.” Kata Lokman. Kiranya mereka seperti bertukar-tukar barang. Kenapa Lokman tak bawa peti ais ke Malaysia? Dia terfikir. Entahlah…

Anehnya rumah itu tidak ada pendigin udara, sedangkan cuaca panas ini seperti menggigit-gigit kulitnya.

I need the air cond, no matter what, Hori san.” Ujar Alisa sebaik saja memasuki rumah Jepun bertikar tatami itu. Rumah kotak itu dibahagi empat. Satu ruang tamu, satu ruang dapur, satu ruang bilik tidur dan satu ruang bilik air, tandas dan tempat mesen basuh kain. Ada enam pintu di dalam rumah itu, satu dari ruang masuk terus ke ruang bilik air, satu terus ke dapur, satu ke ruang tamu, satu dari ruang tamu ke luar mengadap bukit belakang rumah, satu di ruang tamu ke bilik tidur dan satu dari bilik tidur ke ruang bilik air atau tandas. Pintu sorong di dalam rumah diperbuat daripada papan yang ringan dan dibaluti dengan wall paper. Tapi wallpapernya banyak yang koyak? Di bahagian bawah saja…

Alisa san, don’t worry. We will change the wallpaper soon.” Jelas Hori san. “Lokman san has got a cat.” Oh, patutlah wallpaper ini koyak rabak. Fikir Alisa.

Sebaik saja Hori san beredar pergi selepas menolong mengangkat beg-beg besar masuk ke rumah itu Alisa dan Aishah berpandangan mata. Tiba-tiba mereka ketawa besar. Lucu kerana apa yang disangka selama ini di luar dugaan.

“Keciknya rumah ini mak ndak” kata Aishah.

“Tak apelah, kita belajar hidup cara Jepun ya. “Kata Alisa sambil tersenyum. Hatinya riang walaupun ruang rumah papan dua tingkat itu sempit dan kecil. Gelihati pun ada “Tapi banyak almarilah’, kata Aishah.

Almari ini luas. Ada dua tingkat, di dalam ada banyak tilam lipat, selimut dan carpet eletrik. Pintu sorongnya mudah dibuka dan boleh dicabut keluar.

“Seronoknya duduk rumah ini.” Aini yang baru belajar bercakap, tiba-tiba bersuara. Mereka ketawa dan terus ketawa. Aini berguling-guling di atas tikar tatami yang memenuhi setiap ruang rumah kotak kecil itu. Alisa duduk melepas lelah, setelah memunggah pakaian dan dimasukkan ke dalam almari itu. Aishah bernyanyi riang…

“Tengok pintu ini, banyaknye…boleh gi sana, gi sini…” Kata Aishah. “Syok juga ye.” Mereka terus ketawa sambil melepas lelah di atas tikar tatami yang kelihatan baru dipasang. Bau tikar menusuk hidung. Bagusnya tikar ini sedap dipijak, licin dan halus buatannya. Disusun berkotak-kota melintang dan membujur. Cantik pulak susunannya. Ada seni estitika tersendiri. Hari itu mereka tidur awal sekali. Kepenatan. Namun panasnya cuaca musim panas ini tidak tertahankan. Alisa membasahkan tuala kecil dan mengelap-lap seluruh badan anaknya. Kekadang dia ke bilik air untuk membasuh muka dan membasahkan badannya dengan percikan air paip. Tidak sedar pula bila mereka bertiga terlelap.

Esok paginya, Alisa rasa sesuatu di kerongkongnya. Terasa sakit yang amat sangat. Dia mula terbatuk-batuk. Rupanya dia alah dengan tikar tatami. Batuknya semakin menjadi-jadi. Namun dia redha. Kehidupan baru ini memang aneh, tapi amat menyeronokkan.

Lusa Alisa akan melapor diri di NHK…Bagaimana agaknya bekerja di stesen radio antarabangsa nanti?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: