CINTA DI TOKYO (Part 11) “Welcome to NHK!”

Teruja sungguh hatinya hari itu untuk ke tempat kerja barunya…di NHK, Perbadanan Penyiaran Jepun, bekerja sebagai Pakar Bahasa Melayu yang akan bertanggungjawab menentukan popularnya Radio Japan NHK World di seluruh dunia. Awal lagi dia telah bersiap sedia menunggu kedatangan Hori san yang akan membawanya ke sana. Hori san cakap, di antara rumahnya dengan NHK tak jauh, berjalan kaki 10 minit, dengan basikal kurang lima minit. “Within walking distance“. Waktu bekerjanya dari jam 1 tengah hari hingga 9.30 malam. Ada masa untuk menguruskan anaknya ke sekolah nanti…apabila dia didaftarkan di tadika Jepun atau Hoikuen.

Berdebar juga hatinya hari itu. Macam mana tempat kerja nanti? Loceng pintu berdering beberapa kali. Cepat-cepat dia meluru ke pintu, membukanya dan menjemput Hori san masuk. Aishah dan Aini juga sama-sama berlari ke pintu. “Konichiwa….” “Hai, Hori san…please come in” Dia menjemput Hori san. Lelaki muda itu menggeleng kepala. “Let’s go now…It’s almost one now.”

“Bye Aini chan …bye Aishah san.” Kata Hori san. Aini tiba-tiba menjerit.” Nak itu mami…nak ikut mami.” Aishah memujuk anak kecil itu. Dia cepat-cepat mencium dan memeluk anak itu dan melepaskannya segera untuk berlalu pergi. “Ja mata ne, Aini chan.” Hori san menoleh kepada Alisa.”It means see you again.” Hori san menjelaskan.

Mereka melalui lorong -lorong kecil di belakang kedai dan rumah-rumah yang tersusun rapat. Melalui shortcut ke NHK. Lorong belakang itu sungguh bersih. Tak ada walaupun secubit kertas atau sampah. Alisa mengesat-ngesat peluh di dahinya. “I like summer.” Kata Hori san. “I don’t” Cepat Alisa mencelah. Panas ini sungguh merimaskan. Kalau panas di Malaysia rasanya tak rasa melekit begini, fikir Alisa. Mereka bercerita mengenai musim. Hori san menjelaskan nama-nama empat musim dalam bahasa Jepun kepada Alisa. Alisa cuba mengingatinya. Tapi susah juga ya, fikirnya.

Here we are” Bangunan NHK setinggi 8 tingkat tersergam megah. “Our office is at 7th Floor. That’s the International Broadcast Center” Alisa membetulkan tudungnya. Hari itu dia yakin dengan penampilan dirinya, dengan blaus berwarna coklat, dengan vest dan seluar berwarna hitam. Dia memakai tudung bercorak yang dibeli di Mekah dulu, ketika dia mengerjakan umrah tahun lalu. Rasanya dia kelihatan anggun. Berkali-kali dia menanya Aishah apakah dia kelihatan ok. Aishah berkali-kali menyakinkannya, “Cantiklah Mak Ndak. Warna baju dengan tudung matching.”

Mereka menaiki lift dan terus ke tingkat 7. Hori san menunjukkan loker kepunyaan Alisa yang lengkap tertulis namanya di ruang koridor dekat pintu masuk di tingkat 7. Hatinya kian berdebar kencang sebaik melangkah masuk ke ruang pejabat yang luas dan panjang. Ramainya orang di sini. Meja-meja tersusun rapat. Setiap meja ada komputer. Lengkap dengan printernya. Tiga meja disusun sebaris di sebelah kiri. Tiga meja di sebelah kanan. Ada berbaris-baris meja di dalam bilik itu. Dari shiling tergantung label bahagian masing-masing. Ada 22 label bahasa berbeza di ruang yang luas itu hingga ke tepi bahagian kanan. Ruang bahasa Melayu di bahagian paling depan berdekatan pintu di tengah-tengah ruang pejabat itu. Di belakangnya label tertulis “Vietnamese” dan “Myanmar” Di belakangnya tidak ada label.

This is your table and computer.” Hori san kemudian memperkenalkannya kepada semua pekerja di situ. Setiap orang diperkenalkannya. Alisa terus bersalaman dengan mereka. Ada orang India, ada orang Vietnam, Pakistan, Jepun, Arab, Peranchis, German, Kanada, Indonesia dan banyak lagi. Semuanya menyambut kehadiran Alisa dengan wajah cerah ceria. Alisa berasa dirinya sungguh dihargai. Khususnya apabila disambut dengan hangat sekali oleh rakan dibahagian India, Pakistan dan Indonesia. “This is Watanabe san, our head.” Watanabe san bangun dan menundukkan kepalanya. “Welcome to NHK Alisa san.” Lelaki Jepun itu kelihatan agak serius, tetapi tampan. Tidak bercakap banyak. Alisa rasa dia dapat bekerja sama dengan semua di situ nanti. Kerana semuanya kelihatan baik-baik belaka.

Sampai di meja Indonesia, dia diperkenalkan kepada Murai san dan Yoshimura san. “Selamat datang Alisa san. Jika ada apa-apa nanti, silakan ketemu saya. ” Yoshimura san, wanita Jepun yang tinggi lampai dan berhidung mancung menyapanya manis. Bahasa Indonesianya jelas dan kedengaran seperti tutur orang Indinesia sendiri. Tak ada cacat celanya. Begitu juga Murai san. Alisa kagun sekali. “Terima kasih” Alisa menjawab mesra. “Pak Franz , specialist bahasa Indonesia ngak datang hari ini, ada urusan liputan di luar.” Katanya lagi. Dia terus berkenalan dari satu unit ke unit yang lain.

Akhir sekali dia dibawa ke ruang pejabat pentadbiran untuk menyain kontrak. “Uchimura san” Perkenal Hori san kepada seorang wanita tinggi lampai dan kurus cantik. Wanita ini bertanggungjawab atas urusan kontrak dan semua urusan gaji dan hal ehwal pentadbiran untuk semua specialist dari negara asing di situ.

Alisa diminta membaca kontrak dengan berhati-hati. Satu demi satu paragraf diteliti dan dibacakan oleh Uchimura san untuknya. Dia benar-benar faham. Paling dia ingat tentang gajinya, elaun dan keistimewaannya. Sebulan gaji 560,000 yen…kira-kira 16 ribu ringgit. Elaun rumah kira-kira 5 ribu ringgit.Kerja lebih masa sejam kira-kira 100 ringgit. Lumayan. Dia betul-betul bersyukur dengan nikmat Allah yang dikurniakannya kepadanya seorang ibu tunggal beranak satu ini.

Ketika nak menyain kontrak, dia tiba-tiba merasa malu. Kuku-kuku dijari jemarinya agak kotor sedikit. Tadi dia berhasrat nak memotongnya, tetapi tiba-tiba kerana terlalu kalut bersiap, dia lupa. Mana tidaknya sejak sampai di sini dia terlupa memotong kuku di jari kerana terlalu sibuk mengemas dan mencuci rumah. Ada habuk-habuk di celah kukunya. Tambahan dia uzur daripada bersolat. Dia paling tidak suka jika kukunya kotor, walaupun sedikit. Janganlah Uchimura san tengok kuku aku ini. Dia berdoa. Di tahannya malu. Syukur sesi menyain kontrak akhirnya tamat. Dia merasa lega. Lebih melegakan kerana dia diberikan elaun selamat datang dan elaun pindah yang mencecah 20 ribu ringgit selepas itu. Sekali lagi dia memanjatkan syukur kepada Ilahi. Rezekinya di bumi sakura ini lumayan sungguh. Dia terfikir.

Masa berlalu, hari pertama dilalui dengan kegembiraan di hati. Esok bermula episod baru dalam hidupnya..”Otskaresamadesuta” Hori san memberi ucapan perpisahan. “Ja mata ne” Balas Alisa riang. Dia cuba menggunakan bahasa Jepun yang baru dipelajarinya. Ucapan itu bermaksud jumpa lagi, dipelajari daripada Hori san ketika saling berbalas email, sebaik saja Alisa mendapat tahu dia diterima bekerja di Jepun.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: