Warga China Muslim di BEIJING…

2006, Beijing. Kunjungan yang sungguh menyeronokkan. Mana tidaknya bercuti dengan rakan-rakan kerja di RTM setelah penat lelah bekerja kami mengambil cuti bersama-sama untuk menikmati percutian beramai-ramai.

Ini pertama kali aku ke Beijing. Anehnya ketika di Jepun selama empat tahun, tak pula saya rasa nak ke sana. Padahal dah dekatdah tu…Namun teringat juga kenapa begitu. Chao kun, penerbit di NHK (warga China dari Beijing yang menamatkan pengajian peringkat masters di Jepun) yang bertugas bersama denganku di NHK menyatakan tambang dari Tokyo ke Beijing lebih harganya berbanding dengan tambang pergi balik dari KL ke Beijing. Tak jadilah nak ke sana. Di fikirkan, rugi juga tak pergi. Chao Kun, kira macam adik angkat jugalah, dah ajak berkali-kali, tapi tak pula minat nak pergi. Katanya ramai orang Islam di Beijing, nak makan senang. Tak pergi juga.

Tak apalah, walau bagaimanapun, dapat juga ke sana. Paling teruja kerana di sana mudah nak makan. Banyak restauran yang menghidangkan makanan halal, milik warga China Muslim. Apa lagi, waktu makan, berebut-rebut, kerana kelaparan agaknya. Maklumlah, musim sejuk, cepat laparnya.

Setiap hari, kami  ke masjid dahulu untuk bersolat sebelum bershopping. Ada juga kami berjemaah, tetapi pernah sekali, apabila tok imam ajak berjemaah, kami sibuk menolak kerana nak buat solat jamak. Hari ini saya rasa rugi sangat. Kalau ada peluang nak ke masjid yang sama mengerjakan solat berjemaah.

Saya sempat bergambar dengan para petugas di Masjid Nan Dou Ya di Beijing. Kalaulah saya faham bahasa China, pasti lebih seronok. Mereka amat baik melayan kami dengan ikhlas. Menunjukkan di mana boleh solat dan di mana bilik air dan tempat berwuduk.

Seni melukis seramik juga popular di kalangan warga China Muslim.  Nanti akan saya poskan gambar pasu besar seramik yang dihias dengan lukisan ayat-ayat suci oleh mereka.beijing-tour-9-14-feb-06-058beijing-tour-9-14-feb-06-061

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: