“4,4,4,…”Bhg.5

Musim sejuk- siangnya pendek dan malamnya panjang. Kebetulan dalam keempat-empat tahun di Jepun, kesemua bulan Ramadhan yang aku sambut adalah dalam musim sejuk…memang pendek saja berpuasa. Jam empat petang dah berbuka. Ketika berbuka, ramai kawan dari India, Pakistan, Bangladesh dan Indonesia akan berbuka puasa bersamaku. Kami menjamu selera makanan yang kami masing-masing bawa dari rumah dan sama-sama menjamah makanan secara berkongsi…Sungguh shahdu musim puasa di Jepun. Zahid dari Bangladesh sering membawa kacang kuda rebus dan di masak dengan serbuk kari. Rakan dari Pakistan pula membawa capati dan kari ayam.
Pada musim sejuk pertama aku dan rakan-rakan memasuki kelas bahasa Jepun. Seronoknya kerana rata-rata kelas dewasa ini melucukan. Paling lucu rakan dari Mesir yang menyebut “Watashiwa supun” bermaksud “saya sudu”. Beliau keliru di antara perkataan “korewa” atau ‘ini’ dengan ‘watashiwa’ bermaksud ‘saya’. Kami sekelas ketawa macam nak pecah perut. Hairannya ketawa bagaikan tak boleh berhenti pulak. Kami menamatkan kelas setelah 10 sesi. Bolehlah berbahasa Jepun. Tapi kalau sukar sangat aku akan cakap “Gomen nasai, nihon go wakarimasen”, “Maaf saya tak faham bahasa Jepun” dan orang Jepun akan berkata “So desuka?” “Ye ke?” atau “Hai, wakarimashta” atau “Saya faham”.
Musim sejuk berlalu, tiba pula musim bunga atau haru. Di mana-mana saja bunga berkembang. Pelbagai warna yang sungguh menceriakan keadaan. Cuaca dalam musim bunga sama seperti dalam musim luruh, dingin dan nyaman. Kita cuma mengenakan baju yang sederhana tebal. Paling seronok apabila bunga sakura berkembang pada awal bulan April. Seluruh pohon dan dahan dipenuhi bunga sakura yang berwarna merah jambu dan putih. Di kota Tokyo, khususnya di taman-taman di bandaraya itu, banyak sungguh pohon sakura di tanam. Memutih dengan sakura. Seminggu sakura berkembang, kami turut sama meraikan musim itu dengan sama-sama ber’hanami’ atau menikmati bunga sakura di bawah pepohon sakura. Orang Jepun akan ‘menempah’ tempat dengan membuat tanda dari tali atau meletakkan tikar plastic untuk berkelah atau minum-minum sambil berbual dan menyanyi. Ada juga yang berpesta hingga mabuk-mabuk. Aku juga turut berhanami dengan membawa makanan dari rumah yang dimasak sendiri seperti karipap, nasi bungkus dan sebagainya. Apabila seminggu berlalu, dedaun sakura mula gugur. Sesekali kelopak sakura berterbangan menyentuh pipi. Aduh, terasa bagaikan berada di syurga…alangkah indahnya ciptaanMu Ya Allah. Aku sering mengucapkan kesyukuran dengan keindahan ini…Pernah sekali salji turun di luar musim, iaitu dalam musim luruh ketika bunga sakura berkembang. Betapa hebatnya ciptaan Allah ini fikirku.
Kami juga sempat ke taman ros yang indah di Tokyo, yang maklumatnya aku cari melalui internet. Terdapat berpuluh jenis ros pelbagai warna di taman itu. Memang cantik dan mengasyikkan.
Bersambung…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: