CINTA DI TOKYO: Part 42: “Koizumi san, kawan baru Aini…”

“Hitomi chan… Koizumi san, Koizumi san…Hitomi chan” Alisa memperkenalkan mamat kacak itu kepada Hitomi chan.
Hajime mashite…” Kedua-dua mereka berkenal-kenalan.
“Saya Alisa…dan ini Aini” Aini tersipu-sipu malu sambil memeluk paha Alisa.

Koizumi san menghulurkan tangannya kepada Aini. Dia bercakap sesuatu dengan Aini dalam bahasa Jepun yang pantas. Alisa tidak dapat menangkap maksudnya, kerana bahasa yang digunakan sukar untuknya mengerti. Aini menjawab dalam bahasa Jepun dengan lancar sekali. Alisa terpinga-pinga.

Sebenarnya Alisa selalu berhadapan dengan situasi begitu apabila Aini disapa oleh guru, atau kawan-kawan Aini atau kawan-kawan Alisa sendiri. Aini akan berbalas cakap dengan pera-pera atau lancar sekali. Dia akan cepat mesra dengan orang-orang Jepun tidak kira kanak-kanak, mahupun orang dewasa. Bahasa Jepunnya faseh dan kedengaran seperti bunyi sebutan orang Jepun sendiri. Alisa selalunya hanya mampu tersenyum dan melihat saja perbualan Aini dengan orang-orang Jepun. Maklumlah, Aini dah dua tahun di tadika Jepun. Kawan-kawannya semuanya orang Jepun. Setiap hari dia berbahasa Jepun. Manakala Alisa selalu berbahasa Inggeris dan selalu juga dalam bahasa Melayu.

Alisa tak faham apa yang dibualkan oleh Aini dan Koizumi san. Sesali sekala Hitomi chan menyampuk. Sesekali mereka ketawa sambil bermain salji. Kali ini semakin rancak bermain dan berbual. Alisa cemburu melihat mereka. Kalaulah aku faham bahasa Jepun yang mereka bualkan.

Alisa tidak faseh bahasa itu. Dia cuma mengetahui sedikit bahasa pertuturan harian orang-orang Jepun. Dia Cuma 10 minggu saja belajar bahasa Jepun dalam kelas khas untuk Pakar-pakar bahasa di NHK. Dia hanya boleh berkomunikasi untuk bertanya arah jalan, atau ketika menaiki teksi menyatakan ke mana dia akan pergi…Paling dia ingat ialah “Migi manggate kudasai…” atau “Hidari manggate kudasai”. Arahan beluk ke kiri atau beluk ke kanan…selainnya dia selalu merujuk ke dalam buku. Lucu sangat.

“Alisa san…kami bercakap tentang hoikuen Aini. Dia bagi tahu saya dia ada boyfriend…dulu nama boyfriend dia Murakami kun…sekarang orang lain pula, tapi tak boleh bagi tahu nama…rahsia katanya.” Koizumi san menjelaskan kepada Alisa apabila dia sedar bahawa Alisa tidak menyampuk perbualan mereka.

“So desuka?” Kata Alisa, cuba berbahasa Jepun bermaksud “ye ke?” Itu saja yang dia tahu jawab…

Alisa terasa lucu, ketawanya berderai, geli hati dengan perangai Aini yang lucu, bercerita tentang boyfriendnya di hoikuen atau tadika jepun itu.

Alisa baru menyedari dia juga rasa selesa bersama Koizumi san. Nama dia ni sama macam PM Jepun, Junichiro Koizumi, fikir Alisa. Sama-sama kacak. Koizumi PM tu rupanya macam Richard Gere…Matsuo Koizumi sama macam siapa ya? …

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: