EPISOD 2 MINGGU DI PULAU BALI…

Disember 1988: Waktu-waktu sedih seperti ini, alangkah bersyukurnya diriku dapat terbang jauh daripada suasana di pejabat yang seperti tidak mengerti perasaan lukaku…

Bukan salah mereka, tapi itulah hakikat yang perlu ditempuh apabila ditanya orang, awak bila lagi nak dapat anak? Mereka tidak tahu bahawa hatiku waktu itu terlalu hancur.

Sebenarnya aku sudah bergelar ‘janda’ ketika usia masih muda ketika itu. Malu, geram, sedih, terharu, bingung, benci tapi rindu. Semuanya berserabut.

Namun apabila dapat ke Pulau Bali sellama dua minggu mengikuti Seminar Mass Media and The Protection of the Environment, aku melompat gembira. Ya Allah, aku bersyukur kerana engkau menganugerahkan aku peluang untuk lari jauh daripada kesedihan yang amat sangat ini. Berseminar selama dua minggu tentang alam sekitar bersama penyiar–penyiar dari banyak negara lain menemukan aku dengan rakan-rakan baharuku yang baik dan mesra. Kami berbincang tentang alam sekitar. Maklumat baharu yang aku temui ialah di Pulau Bali yang indah ini bangunan yang dibina tidak boleh lebih tinggi daripada pokok kelapa. Ini bagi mengekalkan kelasterian alam sekitar bagi memastikan keindahan pulau yang popular itu kekal dan cantik.

Kami tinggal di Sanur Beach Resort. Pengalaman baharu ialah susah untuk mencari makanan halal. Kena hati-hati ketika makan makanan yang disediakan penganjur, ada yang tak halal diletal bersebelahan dengan yang halal…senduk dikongsi pulak itu. Ampun, aku tidak sanggup makan. Akhirnya pergi cari gerai Muslim yang menjual bakso dan nasi. Aku makan nasi dengan telur rebus ajelah…atau berani makan conflake, susu, buah-buahan, salad sahaja. Sabar je lah. Tidak mengapapun, hati yang luka tidak memungkinkan aku makan banyak pun. Tak selera…sesekali kesedihan itu datang apabila sesi tamat. Kemudian aku membuka Al Quran dan hati kembali terubat.

Kami dibawa melawat banyak tempat wisata atau pelancong. Termasuklah ke lurah yang luas dan saujana mata memandang, yang satu ketika dulu dilanda muntahan gunung berapi, namun kini telah kembali menjadi bumi dan kampung yang subur. Paling sesuai daerah itu mengeluarkan jeruk atau limau nipis yang berskala besar hingga penduduk boleh bergantung kepadanya.

Rata-rata penduduk di situ bukan Islam. Anjing ada di mana-mana.

Beberapa hari terakhir sebelum seminat tamat, pada hujung minggu aku dan beberapa orang teman dari Indonesia, Malaysia dan Filipina menyewa sebuah mobil 4W untuk mengelilingi pulau Bali nan indah. Kami melihat sawah padi bertingkat-tingkat yang menghijau dan menguning, melihat desa-desa dan rumah-rumah Bali yang comel dan bersih, juga melihat pintu gerbang ke hampir semua kampung yang diukir cantik. Biara dan kuil tempat penduduk beribadat (agama Hindu) banyak sekali. Masjid tidak banyak, kerana hanya 10 peratus orang Islam saja tinggal di pulau itu ketika itu.

Kami ke sebuah kuil yang dihuni oleh monyet yang banyak jumlahnya. Paling lucu seekor monyet naik ke atas belakangku dan mengejutkan aku. Paling menakutkan ia menarik cermin mataku yang membawa lari. Nasib baik dilepaskan tidak jauh dariku. Lucu juga tapi yang pasti aku menjerit sekuat hati kerana terkejut dan takut.

Dua minggu di Pulau Bali dapat juga mengubat hatiku yang luka parah ketika itu. Tapi kata orang semuanya berlalu selepas 100 hari…tapi susah bagi diriku untuk melupakan wajahnya begitu saja…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: